December 20, 2017 Lumeah

Lucka 20 Foto: Byt vinkel

Vissa bilder säger bara WOW och jag kan inte sluta titta på dem. Andra kan kännas ganska bra, men inget särskilt, trots att det är ett fint motiv.

De bästa bilder blir man oftast överraskad av. För mig är det ofta makrobilder som kommer in jättenära något som får mig att vilja titta mer.  De kan visa vanliga saker, till exempel en blomma, fast på ett sätt som jag aldrig har sett den förut. Annars är det också bilder som är tagna från en intressant vinkel, till exempel direkt från marken eller rakt uppifrån. Som jag har nämnt tidigare har svart-vita bilder samma effekt.

Tänk på hur vi ser världen. Våra ögon befinner sig samma höjd varje dag, och vårt perspektiv är nästan alltid likadant. Om vi fotar ett barn när vi står och tittar ner på det, kan det lätt bli tråkigt eftersom det är precis så som vi alltid ser.

Men om du går ner till barnets ögonhöjd kan en porträttbild bli så mycket mer intressant.  Om barnet håller på med lego eller något på golvet, lägg dig ner på magen och ta bilden ur det perspektivet. Eller håll upp kameran rakt ovanför barnet. Man behöver inte se ögonen.

Om du fotar utanför ett rum så att man ser bilden genom dörrkarmen, det kan tex vara på ett barn som leker där inne. Då kan man få känslan av att titta in i en annan värld.

Boka en fotografering

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Good luck! *