December 14, 2017 Lumeah

Lucka 14 Foto: Don’t say cheese!

Har du sett en bild någon gång på en person som inte sett glad ut trots att den ler? Det känns inte på riktigt.

Tittar man in i någons ögon kan man oftast se om de är glada på riktigt eller om de bara ler för att “man ska”. När jag fotar vägrar jag säga ’Cheese!’. Mitt mål är att fånga riktiga känslor och genuina uttryck. Jag är ingen clown som kommer in och gör en standup rutin för att få barn att skratta, men jag har lätt till skratt själv och tycker att barn är väldigt roliga. Vi brukar leka, prata och pyssla med saker som gör att man lätt glömmer bort kameran.

Jag tycker så mycket om människor och vill hitta det som gör dem unika. Jag älskar att ställa frågor och prata med barn för att lära känna dem och få höra deras tankar. Vissa frågor påverkar dem lite extra och jag ser hur stolta de blir över sig själva. Ibland ser jag den där busiga blicken i ögonen och vet att de tänker på något skojigt.

Många barn är vana vid att titta in i kameran och le. Oftast stoppar jag ner kameran och pratar om någonting annat en stund. Det är så roligt att se hur ögonen vandrar när de ska svara på en fråga och då vet jag att de har glömt kameran. DÅ tar jag bilden.

Det krävs inte mycket. Fråga om deras favoritdjur, mat, leksak, veckodag. Vad gör just det barnet glatt? Vad ser de fram emot? Fråga om deras drömmar.

Och jag kan lova att det är tusen gånger lättare när det inte är ens egna barn!

Viktigast av allt är att komma ihåg att man inte behöver le hela tiden.  Jag är lite svag för allvarliga blick och blicken när man är inne i sin egen värld. Fånga barnets riktiga personlighet och olika sidor istället för att bara försöka fånga leenden.

Tagged: , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Good luck! *